Voľby v štyroch obvodoch v regióne Šariša prebiehajú bez problémov

12.06.2010 Prešov

Svidník/Bardejov/Stropkov/Prešov 12. júna (TASR) – Vo Svidníckom obvode majú voľby do Národnej rady SR hladký priebeh.
Ako uviedol pre TASR predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Jozef Bilý, jej členovia doteraz navštívili vyše 60 percent okrskov, pričom neregistrovali žiadne problémy pri dodržiavaní legislatívy.
\"Zaujímavá situácia je vo volebnom okrsku v obci Príkra, ktorá má v zozname zapísaných len deväť oprávnených voličov. Od rána tu však odvolilo spolu asi 25 ľudí, väčšina na voličské preukazy. Ide predovšetkým o členov volebnej komisie, ktorí nemajú v tejto obci trvalý pobyt, ale hlasy prišli odovzdať aj tunajší chatári, \" dodal Bilý.
Volebná účasť v navštívených okrskoch bola podľa neho rôzna, pohybovala sa od 25 do 50 percent. Predpokladá, že sa bude zvyšovať vo večerných hodinách.
Predseda Obvodnej volebnej komisie v Bardejove Gabriel Grund uviedol, že do 18. hodiny komisia nedostala žiadny oficiálny podnet, ktorý by mohol ovplyvniť zákonný priebeh volieb.
\"Potešiteľné je, že občania prejavujú záujem o parlamentné voľby. Podľa najčerstvejších informácií asi v štyroch volebných okrskoch v meste Bardejov už účasť prekročila 50-percentnú hranicu, \" konštatoval Grund a dodal, že v podvečerných hodinách začína prichádzať viac voličov, takže niekde sa už tvorili pred volebnými miestnosťami aj rady.
Pokojný priebeh volieb do 18. hodiny potvrdila aj predsedníčka ObVK v Stropkove Ľudmila Križanovská. \"Navštívili sme vyše 30 z celkového počtu 52 volebných okrskov a do niektorých sa ešte chystáme. Doteraz neevidujeme žiaden podnet, \" zhrnula Križanovská. Volebná účasť sa podľa jej odhadov pohybuje od 30 do 50 percent.
Voľby prebiehajú bezproblémovo aj okresoch Prešov a Sabinov. Podozrenie o údajnom ovplyvňovaní voličov v obciach Lemešany a Žehňa v prešovskom volebnom obvode sa nepotvrdili, uviedol pre TASR predseda ObVK v Prešove Radovan Novotný.
\"Na mieste boli stav preveriť dvaja členovia našej komisie a po návrate informovali, že v spomínaných okrskoch nespozorovali, že by tu dochádzalo k nejakým nezákonným praktikám v súvislosti s kupovaním hlasov, \" spresnil Novotný. K priebežnej volebnej účasti sa zatiaľ nechcel vyjadrovať.
 

Vyberte región